Bartın'da Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yürütülen Bartın Irmak Islahı ve Yan Kolları Projesi'ne (Cam Daraba) karşı kurulan Bartın Irmağı İnisiyatifi, toplanan imzaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Bartın İl Müdürlüğüne teslim etti.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
3 Mayıs 2024 tarihinde Bartın Ticaret ve Sanayi Odasında toplanan siyasi parti temsilcileri, meclis üyeleri, meslek odaları, sendikalar, muhtarlar,
TMMOB’ye bağlı odalar ve Baro avukatlarının yanında Bartın sevdası olan teknik insanlardan oluşan ve 50yi aşkın tüzel kimliğin temsil edildiği toplantıda
“Bartın Irmağı İnisiyatifi” kurulmuştur.
Amacı “Bartın Irmağı Islah Projesi” adı altında kamuoyu ile detayları paylaşılmayan, konunun birinci muhatabı belediyenin bile bilgisi dışında devam eden beton ve camdan duvar ile ırmağın doğal akışından koparılan çalışmadan duyulan endişe ve bilinmezliklerin ortaya konulması olan inisiyatif çalışmalarına devam etmektedir. 27 Mayıs’ta başlayan imza kampanyası bir hafta boyunca sürmüş ve yaklaşık 7 bin imza bugün itibariyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Bartın İl Müdürlüğüne teslim edilmiştir.
İmza teslimleri öncesi konuşan Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık “Irmağımız güzelliği, üzerinde taşıma yapılabilmesi ile Türkiye’nin tek olma özelliğini koruyor. Benim hayalim Amasra ile birlikte Bartın ırmağının da turizme kazandırılmasıdır. DSİ’yi Bartın ırmağında daha akla yatkın projeler üretmeye davet ediyoruz. Daha önce de projeler önerildi. Bu projeler yat limanı bile içeriyordu. Maalesef bugün Yalı bölgesi en canlı ve hareketli yer iken bugün ölmüş durumda. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
Bartın Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya ise konuşmasında “Bartın hepimiz için çok önemli bir şehir. Bartın Irmağı da bu şehirle bütünleşen doğal güzelliklere sahip, ekolojik özelliği olan ve Bartınlıların yıllardır yaşam alanı olmuş bir değerdir. Biz tarihten gelen ve hepimizin de hatıraları olan bu yaşam alanımızın maalesef ırmak ıslah projesi adıyla bir çalışma kapsamında elimizden gittiğini görüyoruz. Bu alanın tahrip edilmesi ve ortadan kaybolması hepimizi üzüyor. Bu yaşam alanımıza sahip çıkmak için gönüllü insanlarımızdan oluşan Bartın Irmağı İnisiyatifi kentte farklı yerlerde kurulu imza standı ile konuyu vatandaşlarımıza anlattılar. Vatandaşlarımız bu yanlış uygulamaları içine sindiremediğini attıkları imzalar ile dile getirdiler. Ben Bartın Belediye başkanı olarak göreve geldiğim ilk günden beri bu projenin yanlışlıklarını dile getirdim. Üzerine basa basa söylüyorum. Bu proje yanlış bir proje. Yetkililer bu projeden vazgeçme niyetleri olmadığını her seferinde gösteriyorlar, inşaata devam ediyorlar. Bu inşaat çalışmaları da Bartın’a gönül vermiş insanlarımızı rahatsız ediyor. Umuyorum yetkililer Bartın halkının attığı bu imzalara saygı gösterirler ve Bartınlının sesini duyarlar. Yaptıkları yanlış uygulamalardan bir an önce vazgeçerler. Oldu bittiyle başlatılan bu proje en azından bundan sonra böyle devam etmesin. Devam etmesi durumunda Bartın Belediyemizdeki resmi evrakların da değerlendirilmesi ile imza sahipleri ile hukuki süreçleri başlatacağız. İmza veren tüm hemşerilerime teşekkür ediyorum. Çevreyi korumak yaşam alanlarına sahip çıkmak suç değil, hepimizin görevi. Kimse bizi kamuoyuna farklı anlatmaya çalışmasın, bu bizi üzüyor gerçekten. Anayasaya göre herkes sağlıklı bir çevrede yaşam hakkına sahip. Biz de yaşam hakkımızın elimizden alınmasını istemiyoruz. Bizden sonraki nesiller de bu güzellikleri yaşasın istiyoruz” dedi.
“Bartın Irmağı İnisiyatifi” bileşenleri olarak Bartın halkının binlerce bireysel dilekçe ile itirazını yaptığı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Taşra teşkilatı olan il müdürlüğüne çalışmaları sağduyu ile takip etmelerini ve süreci bilim ve akla yatkın sürdürmelerini öneriyoruz.
Bartın Irmağı sahipsiz değildir.
Bartın Irmağı İnisiyatifi
Loading...