BİZ NELERİ UNUTMADIK Kİ GAZİ PAŞA



TÜRK TARİH KURUMU KURULDU

15 Nisan 1931’de Atatürk’ün talimatıyla Türk Tarih Kurumu kuruldu. Gazi Paşa’nın talimatıyla kurulan İlk adı "Türk Tarihini Tetkik Cemiyeti'dir" ve bu isimden de anlaşılacağı gibi TTK'nun amacı; Türk Tarih Kurumu'nun amacı Türk tarihini ve Türkiye tarihini ve bunlarla ilgili konuları, Türklerin medeniyete hizmetlerini, ilmî yoldan incelemek, araştırmak, tanıtmak, yaymak ve yayınlar yapmak, bunlara dayanarak da Türk tarihini ve Türkiye tarihini yazmaktır. Gazi Paşa bulada kalmaz Milli Mücadele yılları ve zaferden sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında en önemli ve en onurlu adımların eğitim-kültür-dil ve tarih alanında atılması ve başarıya ulaşılması gerektiği düşüncesiyle ülkede konferanslar verilmesini ister. Bunun üzerine Bolu Milletvekili Cevat Abbas Bey’in 7 Nisan 1931 tarihinde Bartın’a gelir ve 8 Nisan’da “Ülkenin Tarihi” konulu bir konferans verir. Bartınlılar Dr. Cevdet Bey, 8 Nisan tarihinin Bartın’da Gazi Günü olarak kutlanması ve bu kararın Mustafa Kemal Paşa’ya arz edilmesi talebinde bulunur. Gazi Mustafa Kemal’de karardan duyduğu memnuniyeti Cevat Abbas Bey imzası ile Bartınlılara duyurur. 8 Nisan 1932 yılında ise İlk Gazi Günü kutlamaları coşkulu bir şekilde yapılır. Atatürk, 8 Nisan 1932’de Gazi Günü’nün kutlandığını öğrendiği Bartın’a aynı gün şu telgrafı yollar: “Hakkımda gösterilen samimi hislere teşekkürle, muhterem vatanperver Bartın halkına selam ve muhabbetlerimin iletilmesini rica ederim” İlki 1932 yılında kutlanan ve Bartın’a özgü olan Gazi Günü olarak 1932’den 1940’a kadar her yıl etkinliklerle kutlandı.

1982’DE BARTIN GAZETESİ HATIRLATTI

Gazi günü 1940 yılından sonra unutulmak üzereyken Bartın Gazetesi attığı görkemli başlıkla ilçe bürokrasisini harekete geçirdi. Dönemin kaymakamı Ergün Doğanay ilçede çeşitli etkinliklerle Gazi Günü’nü kutlanmasını sağladı.Ama ertesi yıllarda ne olduysa yine Gazi Günü kutlanmadı.1991 yılında Erkan Aşçıoğlu 8 Nisan tarihinde Atatürk fotoğrafları sergisi açarak ‘’GÜNÜ’’ hatırlattı.2009 yılında Bartın Valiliği Nisan ayının 8. Gününü hatırladı. Cumhuriyet İlköğretim Okulu halk oyunları ekibinin gösterimi ile başlayan kutlama etkinliklerinde Atatürk anıtına çelenklerin sunulmasının akabinde saygı duruşu ve İstiklâl Marşımız okundu. Cumhuriyet alanındaki törenin müteakibinde Belediye Kültür ve Sanat Merkezi'nde Çetin ASMA arşivinden derlenen “Belgelerle Bartın'da Milli Mücadele Yılları” sergisinin açılışı yapıldı. Bartın tarihi üzerine sohbetlerin de yapıldığı serginin gezilmesinin ardından Bartın yazarlarından Erkan AŞÇIOĞLU, 8 Nisan Gazi Günü nedeniyle “Milli Mücadele Yıllarında Bartın ve Gazi Günü ” konulu konferans verdi. Ardından yine unutuldu.

GAZİ GÜNÜ

Belki de Türkiye’de tek Bartın’a has olan Gazi Günü kahraman gazilerimizin yad edildiği bir gün değil Mustafa Kemal Atatürk’ün ilimize gönderdiği ve takdirleri ile kutlanan Bartınlılara’’ selam ve muhabbetlerinin’’ anıldığı manalı bir gündür. Basın her gün tarih yazar ve gazeteciler tarihe şahitlik eder. Bartın Gazetemiz, araştırmacılarımız, Hergün Gazetemiz ve naçizane dahi biz ‘’UNUTULANLARIN DIŞINDA BİRŞEY OLMADIĞINA ŞAHİTLİK’’ ederiz. Ve bu ilde VEFA İstanbul’da bir semt adı olarak anılsa da biz yazmaya, anlatmaya, hatırlatmaya devam edeceğiz.