BEN BİLMEM HALK BİLİR
MEB’e bağlı okullarda kıyafet serbest olursa ne olur?
Ekonomik durumu iyi olan bir ailenin çocuğu gösterişli ve pahalı, kıyafet ve ayakkabılarla okula gelirken durumu iyi olmayan ailelerin çocukları daha mat, ucuz ve kalitesiz kıyafet ve ayakkabılarla okula gider.
Biz arkadaşlarla bu muhabbeti ilkokul sıralarında yapıyorduk. Hiç birimiz bilmezdik kimin gömleği kaliteli kimin ki dandik. Düşündüğümüz gibi okulda kıyafet serbest olamaz düşüncesinde hem fikirdik tüm arkadaşlar ve öğretmenlerimizle birlikte.
Ve yıl 27 Kasım 2012 okullarda kıyafet serbestliği dönemi başlıyor. Hayırlı olsun.
BAŞBAKAN ERDOĞAN “HERKES EVLADINA NEYE GÜCÜ YETİYORSA ONU GİYDİRSİN”
Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, okullarda kıyafet serbestliğini sağlayan değişikliğe, ''Bırakalım herkes nasıl arzu ediyorsa, gücü neye yetiyorsa onu alsın, onu evladına giydirsin" demiş. Saygı duyuyorum. Kanun olmuş artık uyulacak başka çare yok diyorum ama eleştirimi de yapıyorum.
Ben anlıyorum ayrım yok bakın herkesi aynı şartlarda eğitiyoruz manasına da gelir bu değişiklik. Çocuğunu abartılı kalitede kıyafetlerle okula gönderecek kişiler madem paraları var özel okula göndersin manasına da gelir. Her şekil yorumlanır.
Bu durumun artıları da vardır, psikolojik açıdan birçok olumsuz etkileri de olacaktır. Bu yönetmeliği düşünenler aile bütçelerini de hesaba katmalıydı. Dershane ve üniversite öğrenimi gördüğüm dönemler de bile bu sıkıntının yaşandığını biliyorum. Pis Yedili isimli dizideki gibi dramlı bir komedi durumu olacaktır. Kıyafet seçimlerine veya giyebildiklerine göre elitler, enteller, taşralılar, varoşlar gibi çeşitli lakaplarla küçük düşürülebilecek veya olduğundan farklı kalıplara sokulmak istenen öğrenciler olacaktır. Bir taraf şaka yapıp eğlenirken diğerinin ruh hali ne olacak. Diyelim ki bazı aileler kredi kartına yüklenip, kendileri yemeyip giymeyip çocukları diğerlerinin gerisinde kalmasın diye uygun yerlerden değil de marka diye tabir edilen en lüks mağazadan alınan elbiselerle okula gönderecek. Sonra oluşabilecek ekonomik sorunların aile huzurunu bozma ihtimali yok mu? Bu durumun psikolojisi çocuğun derslerine nasıl yansır? Şöyle bir fikrim var. Okullar dönem başlarında öğrencileri mağazaya götürsün zengin fakir tüm öğrenciler beğendiklerini alsınlar, ödemesini de Milli Eğitim Bakanlığı yapsın okula da o an o mağazadan alınanlarla gitsinler.
TEK TİP’İN MANASI “BURADA ZENGİN FAKİR HERKES EŞİTTİR”
Ben birçok insanın okullardaki tek tip elbisenin askerdeki tek tip üniforma kadar önemli olduğu düşüncesinde olduğunu tahmin ediyorum.
Tek tip kıyafette olay özgürlüklerin kısıtlanması değil ki bu sayede “burada zengin fakir ayrımı olmaksızın herkes eşittir” cümlesinde kalmıyor olay, gerçekten eşitlik sağlanıyor.
Belki de şuan “dershaneler ve özel okullarda herkes dilediğini giyiyor sorun yok” diyenler var. Oralarda bile bu konuda küçük problemler olduğunu biliyorum ama öyle olsun diyorum. Bu düşünceye de saygı duyuyor müsaadenizle cevap veriyorum. Adı üstünde özel okullardan bahsediyorsunuz. Yani paralı okul, yani belli bir ekonomik güce sahip insanların çocuklarını diğerlerinden daha özel şartlarda okutabildiği okullardan bahsediyorsunuz. Onlarda ucuz veya kaliteli rekabeti olur mu sizce? olsa da ertesi gün alır daha iyisini. Ailesinin imkânı var.
BEN BİLMEM HALK BİLİR !
Konuyla ilgili birçok açıklama yapılır. Mutlaka gerekçeleri çoktur. Bunun başörtüsü meselesi içinmi, dinsel serbestlik sağlamak için mi, sağlık için mi, eşitlik için mi yoksa guruplar oluşturmak için mi yapıldığını ben bilmem halk bilir.
Yorum yine siz değerli okurların ben sadece tek bir pencereden baktım. Herkesin fikrine saygı duyuyorum. Eleştirelim ki daha adil, daha güzel, daha huzurlu ve daha mutlu yarınlar için ufkumuzu genişletelim, birlikte gelişelim.