BASINA YANLIŞ BİLGİ VERİLDİ

Abone Ol
BARTIN BASININA YANLIŞ BİLGİ VERİLDİ

Haberin Foto Galerisi

Her sabah düzenli olarak en az iki Bartın gazetesi alınırım, bazen gazete sayısı üç olur, dört olur. Düzenli olarak internette “Bartın info” haberlerini okurum. Akşamlarında Bartın televizyonu haberlerini izlemeye çalışırım. Bartın gazetelerinde ilgimi çeken haberleri itina ile keserek, olayları çok çabuk unutan “Balık hafızamıza” hatırlatmak için saklarım.

Eylül 2013 tarihinde, Bartın’da “talveg kot +12 metre” sorunu yaşanmış ve şehir merkezinde inşaat yapmak durma noktasına gelmişti. Bu sorunun yaşanmasının tek sebebi;1975 seli taşkın alanı sınırı, imar planına yanlış işlenmesi sonucu, 2 metre sel sularının yükseldiği Yalı taşkın alanı içine sokulmamış, hiçbir şekilde sel sularının gelmediği Gölbucak ve Kaynarca sel sınırı içine alınmıştır. 1998 yılı büyük seli, şehir merkezinin yüzde yetmişini etkisi altına almış fakat büyük selin taşkın alan sınırı imar planına işlenmemiştir. Sel sularının yaklaşık dört metre yükseldiği Yalı’ya inşaat izni verilmiş, sel sularının bir metre yükseldiği Gölbucak ve Kaynarca’ya “taşkın alanında” kaldı gerekçesiyle inşaat izni verilmemiştir.  

DSİ yapmış olduğu hatadan sıyrılmak için 11.11.2004 tarihinde bir karar almış ve “Madde 2Taşkın alanları imara açılmalıdır. (NotBu yazıya göre Yalı’ya yapılaşma yasak olmalıdır çünkü her selde Yalı taşkın içinde kalmıştır.) Madde 4- Bartın çayında talveg kotundan itibaren +12 metre üzeri yapılaşmaya gidilmeli, kesinlikle bodrum kata izin verilmemelidir. Not: Talveg kot: Irmağın o yerdeki en derin yerinden itibaren su altı ve su üstü yüksekliğinin toplamıdır. İnşaat izni alamadığım taşınmazımın önünde ırmak derinliği 4 metredir, ırmak üstünden arazi yüksekliği 9 metredir, toplamında talveg kotum +13 metredir!.   Peki, inşaat izni verilen ırmaktan 6 metre yüksekliğindeki Yalı’nın talveg kotu nedir?!.. Yalı’da talveg kot şartı aranmaz, çünkü Yalı taşkın sınırı içinde değildir!!..  Peki, hiç merak etmiyor musunuz Yalı’nın talveg kotunu nedir?!. Bana göre, Yalı’nın talveg kotu +10 metredir!!..... Talveg kot +12 metre şartına göre, Yalı’da yapılan her yapılaşma yasal değildir!!....

Bartın’da yaklaşık bir ay sorun yaşatan, mevcut alanların da kullanımını engelleyen DSİ’nin talveg kot +12 metre sorununu çözmek için; 01.11.2013 tarihinde (o dönemin) Bartın Valisi Ali Çınar, AK Parti Milletvekili Yılmaz Tunç, CHP Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Genel Meclis Başkanı Ali Kartal, TSO Başkanı Cihat Çakır ile birlikte heyet olarak DSİ Genel Müdürlüğünü ziyaret etmişlerdir..  

1 Kasım 2013 tarihli Bartın basınının manşetlerini 
okuduğumuzda; Bartın Halk Gazetesi. Bartın Valisi Ali Çınar. “Tereddüt ve endişe duymaya gerek yok, 2004 yılındaki imar planına göre devam.” Bartın Pusula Gazetesi. Valilikten yapılaşma açıklaması: Mevcut plana göre devam.” Bartın Manşet Gazetesi. Sorunu “Ortak akıl” çözdü. Talveg kot +12 mt. devam. Bartın HerGün Gazetesi. Vali Çınar. 2004 yılındaki görüşe göre devam. Bartın İletişim. Vali Ali Çınar. Talveg kotundan itibaren +12 metre kotun üzerinde yapılaşmaya gidilmelidir. Bartın Ticaret Odası Başkanı Cihat Çakır. Bartın Ortak Paydasındaki “Birliktelik Hedefi +12’den Vurdu?” 2004 yılındaki görüşe göre talveg kot +12 mt. Uygulamasına devam. Bartın Halk Gazetesi. Yalçınkaya : “DSİ, Akın’ı yalanladı.” Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya DSİ: “2004’teki görüşümüz geçerli” dedi.

Bartın basınında çıkan haberlere sevinerek Bartın Belediyesine başvurdum. DSİ Genel müdürlüğü 23. Bölge Müdürlüğünden 03.01.2011 tarihinde gelen yazıda “2008 yılında yapılan topografik ölçümlerde taşınmazın Bartın ırmağı talveg kotundan 13 m yükseklikte yer aldığı tespit edilmiştir” bilgilerini veren yazıyı ek yaparak veriyorum. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın imzalı 19.10.2015 tarihinde gelen yazıda “taşınmazımın taşkın alanında” kaldığı bilgisi var. İnşaat izni verildiğine dair hiç bir bilgi yok…

Yaptığım mücadelemde, inşaat izni alamamam benim için hiç önemli değil. Bu sorun “Faruk Papila’nın” sorunu değil, Bartın merkezinde yaşayanların sorunudurBartın da yaşanan sel felaketlerinde gerçekler saklanıyor. Sel felaketlerinde gerçekler saklandıkça, hayati ve acil sel önlemleri alınmıyor. Sel önlemleri alınmadığından Bartın halkı, Bartın tarihinin en büyük sel felaketini yaşamaya mahkûm ediliyor.  İnşaat izni almak benim için yıllardır önemli değildir.. Benim için önemli olan; Bartın’ı yöneten seçilmiş ve atanmışların yapmış olduğu hatadan dolayı Bartın halkından özür dilemeleri, hatayı düzeltmeleri ve acil sel önlemlerinin alınmasına başlanmasıdır!!........ 

Vatandaş olarak mutlaka soracağım. Yalı’ya Bartın Belediyesi nasıl inşaat izni veriyor? Yalı’ya hiçbir şekil de sel basmadı mı? Yalı’nın talveg kotu kaç metredir?!.

Talveg kotum +13 metre olarak belediyeden inşaat izni istiyorum ve gerekli izni alamıyorum.. Toki köprüsü yeri bana göre aynı şartlarda olan Toki köprüsü inşaatına başlanamıyor!!.... Bartın basınında okuduğum “2004 yılındaki imar planına göre devam. Talveg kot +12 metre üstü yapılaşmaya gidilmelidir. Birliktelik hedefi +12’den vurdu bilgileri, bana göre ve belgelere göre yanlış. Vatandaş olarak mutlaka soracağım.

(2013 yılı) Sayın Vali, Sayın AK Parti Milletvekili, Sayın CHP Milletvekili, Sayın Bartın Belediye Başkanı, Sayın İl Genel Meclisi Başkanı, Sayın TSO Başkanı ve Sayın DSİ yetkilileri“Bartın basınına neden yanlış bilgi verildi?!  

M.Faruk PAPİLA
ATİ. Müessesesi
Makine Mühendisi. Amasra/BARTIN
farukpapila@gmail.com