Bartın’da Sivil Toplum İnsiyatifi

Abone Ol

 
Ya Kent Konseyimiz

Bartın’da Ahmet Altıntel’in Belediye Başkanlığı döneminde Bartın Kent Konseyi kuruldu. 13.05.2008 tarihinde Bartın Valisi İsa Küçük Başkanlığında ilk toplantısını yaptı. Bartın kent konseyinin toplantısına Vali İsa KÜÇÜK, dönemin Belediye Başkanı Ahmet ALTINTEL, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet KEMİK, İl Daire Müdürleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve Bartın Orman Fakültesi öğrencileri katılmıştı. 2004 yılları sonundaki belediye kanunumuzda yer alan Kent Konseyi Anayasa Mahkemesinin belediye kanunlarıyla ilgili bölümlerinin iptalinden dolayı 2005 Temmuz ayında kanunun yeniden yürürlüğü girmesiyle hayata ancak hayata kavuşmuştu. Yasa gereği de kent konseyinde görüşülen konular ilk Belediye Meclisi toplantısında gündeme gelmesi ve konu ile ilgili olarak karar almasını gerekmekte. Ne yazık ki Bartın Kent Konseyi artık toplanamayıp ve hiçbir çalışması da yok.

İlmi İrfan Derneği

Yıl 1919. İşgal altında Anadolu topraklarında Bartın İlmi İrfan Derneği kurulur. Bartın gençleri 5 temmuz 1919 ilim ve irfan derneği kurdular. Dernek,öncelikli sosyal ve kültürel ağırlıklı çalışmalar yaptılar. Üyeler köylerekadar giderek okumayı özendirdi.. İzleyen aylarda Kurtuluş savaşına verdikleri desteği de yoğunlaştırdılar..19 Şubat 1932 de ulus bilincini oluşturmak, kültürel birliği sağlamak, milli ruhu ateşlemek, köylünün aydın ve kentle olan ilişkisini geliştirmek üzere kurulan Halkevleriyle tanıştılar. Halkevlerinin dil, tarih-edebiyat, spor, halk dershaneleri ve kütüphaneleri, müze ve sergi kollarını kendi ilç.elerinde yaşama geçirerek titizlikle üretip sahiplendiler. Atılan her adımda ileriye dönük her eylemde Kemal Samancıoğlu vardı. Topladı sakladı,biriktirdi, paylaştı, hep tarihine not düştü; kentin belleği oldu.Çok önemli bir karara imza attı; Şehir Müzesi kurulmak üzere eşyaların toplanmasına başlandı ve sonuç olarak eşyalar toplandı Samancıoğlu kendi oturduğu konağı bağışlayıp müzenin yerini de belirledi.Yıllardır ihmal edilen bu çalışma anacak Etnografya Müzesi oldu.Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi, Ahmet Altıntel Belediye başkanlığı döneminde, 29 Nisan 2008 günü, Kemal Samancıoğlu’nun 111.doğum gününde açılmıştır. Müzenin denetimiyse Amasra Müzesine aittir.

Meslek örgütlenmeleri

Bartın ilinde faaliyet alanlarına göre sendikala, meslek odaları, birlikler ve dernekler bulunmakta. Ne yazık ki bunların birçoğu sadece tabelada adları yazılı olmaktan öteye geçememekte. STK yöneticileri önemli günlerde çelenk koyma töreninde sahneye çıktıktan sonra kendi alanlarında başka faaliyet ve çalışma yapmamaktadırlar. Eleştiriye, tartışma kültürüne sahip olmayan bur yapılanmaların zaten hiçbir zaman genel kurulu yapılmaz. Kâğıt üzerinde yapıldı gösterilip dernekler müdürlüğüne evraklar teslim edilir.

Siyasetçi bu işten memnun

Bartın STK bu durumundan en çok ilimizdeki siyasetçiler memnun. Toplumsal sosyal hayatın en etkin gücü olan STK ilimizde aktif olmaması siyasetçilerin rahat hareket etmesi, eleştirilmemesini önünü açıyor. Bartın siyasi hayatında etkin olan aktörler serbest bir alanda rahatça kendi düşünceleri yönünde faaliyetlerine devam ediyor. Denetleyen ve yol gösteren bir Sivil Toplum İnsiyatifi İlimizde bulunmamaktadır.
GÜNGÖR YAVUZASLAN