Kültür-Sanat

Bartın’da Kırkyama Sergisi Açılıyor

Abone Ol

Bartın eski valisi İsa Küçük'ün eşi Emine Küçük ile Edibe Acay'ın kırkyama sergisi 27 Ekim'de açılacak.

Eğitim öğretim alanına yaptığı katkılarla ilimizde yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve özellikle kız öğrencilerin yurt ve burs sorunlarının çözümü için çalışan eğitim gönüllüsü hemşerimiz İnci Bankoğlu’nun kurucusu ve önderi olduğu-İnci Bankoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı’nda (İBEV) Patchwork -Kırkyama sergisi açılıyor.

Önceki valilerimizden İsa Küçük’ün eşi Ziraat yüksek Mühendisi Emine Küçük ve Bartın doğumlu Edibe Acay’ın çalışmalarından oluşan sergi 27 Ekim 2023 günü saat 15’de açılacak ve 3 Kasım tarihine kadar açık kalacak. Sergi süresince eğitimci Edibe Acay, ilgilenenler için eğitim çalışması (workshop) düzenleyecek.

Eşinin görevi nedeniyle ilimizde bulunduğu yıllarda başkanlığında oluşturulan Toplumsal Destek Gönüllüleri çalışmalarını yakından tanıdığımız Emine Küçük, “El sanatlarında yaratıcılık ve ustalıklarını bildiğim Bartınlıların, geçmişin birikimlerini günümüzün hız ve çeşitliliği ile birleştirerek gelecek kuşaklar için anlamlı kültürel değerler yaratacaklarına gönülden inandığını” belirtti. 

Açıklamasında Kız öğrencilerin eğitiminin geleceğe yapılmış önemli bir yatırım olduğun söyleyen Emine Küçük, “Cumhuriyetimizin 100 yılını kutladığımız bu günlerde İBEV çatısı alında açılan bu sergi dolayısıyla saygıdeğer Bartınlılarla biraya gelecekolmaktan mutluyum. Bu buluşmamız kültür sanat, istihdam ve üretim gibi alanlarla bağlantılı eğitim-öğrenim faaliyetlerinin içinde bulunan İBEV’e destekoluşturma isteğimizin bir sonucu olarak doğdu.

Bartınlı kız öğrencilerin daha iyi şartlarda okuyabilmesi için tüm imkanlarını seferber eden yüce gönüllü insan sayın İnci Bankoğlu’na teşekkür ediyor ve hayranlıkla izlediğimiz çalışmalarıyla hepimiz ve ülkemiz için daha iyi bir Bartın hedefinin gerçekleşeceğine inanıyorum

Sergimizi katılımı ve eserleriyle zenginleştiren öğretmenim, Bartın’lı hemşerimiz, kalbi Bartın sevgisi ile dolu sevgili Edibe Acay’a ayrıca teşekkür ederim, “dedi.

PATCHWORK – KIRKYAMA

Eski zamanlarda yama, günümüzde ise Kırkyama(patchwork) sanatı olarak adlandırılan çalışmalar,kumaşların kesilip düzenlenerek bir araya getirilmesiyle oluşturulan geleneksel bir el sanatıdır. 

Başlangıçta bir ihtiyacı karşılamak üzere ortaya çıktığı düşünülen kırkyama, farklı renkler ve dokulardaki küçük kumaş parçalarının bir araya getirilerek yeni desenler ve tasarımlar oluşturmayı amaçlar.

Geleneksel olarak yatak, masa, sehpa örtüsü, seccade, yastık kılıfı ve pano gibi ev tekstil ve dekorasyonürünlerinin yapımı ve geliştirilmesinde örneklerini gördüğümüz kırkyama çalışmaları zamanla giyim eşyası, çanta ve çeşitli aksesuarlarda süsleme sanatıolma özelliğini kazanarak moda ve tasarımlar için ilham kaynağı olmuştur.  Günümüzde ise kırkyama çalışmaları kültürel varlık olarak kabul görmektedir.

Dünyada “Patchwork,” Türkçemizde KIRKYAMA adıyla bilinen bu el sanatı, kumaş parçalarını birleştirerek bireysel tasarımların ve özgün eserlerin oluşturulmasına olanak tanır. Kırkyama dikiş yeteneği gerektirmesinin yanında farklı renk ve desenlerle geometrik biçimlerin uyumunu sağlama becerilerini geliştirerek bireyin sanatsal yeteneklerini destekler ve ortaya çıkmasına olanak sağlar.