BARTIN YALI’DAKİ TAŞ EV

Abone Ol
Foto Galeri
Bartın ırmağının Yalı Mevkisi, yıllardır atıl bir vaziyetteydi. Yalı Mevkisi temizlendi, çocuk bahçeleri ve geleneksel TAŞ EV yapıldı. Yöresel Yemek Evindeki yapılan su böreğinde, kayınvalidemin yaptığı su böreğindeki lezzeti tadıyorum ve çalışanlarını tebrik ediyorum. Yalı mevkisini güzelleştiren ve Yalı’da TAŞ Ev yapmakla güzel eser kazandıran Belediye Başkanı Cemal Akın’a ve belediye çalışanlarına teşekkür ediyorum.

Taş Ev yapılırken, bina planları camekânlı dolap içinde asılı kaldı. Planı incelediğimde, Taş Evin kotunun 4.40 metre olduğudur. Bina yüksekliği, zeminden çatı en üst noktasına kadar 8.10 metredir. Taş Evin, ırmak kenarı mesafesi verilmemiş fakat Google Earth ölçümlerime göre 35 metredir. Taş Evin kotunun 4.40 metre olduğunu ispat etmek için metre ile yükseklik ölçümü yaptımProje değerleri ile ölçüm değerleri aynı. Irmaktan 35 metre uzaklıkta, 4.40 metre yüksekliğe Taş Ev yaptıran Belediye Başkanı Cemal Akın’a, ayrıca teşekkür ediyorum.
Belediye Başkanı Cemal Akın imzalı 19/10/2015 tarihli cevabi yazılarında “Söz konusu taşınmazlar taşkın alanında kalmaktadır. Bartın Irmağı ve Yan Kolları Islah projesi yapım işi bittikten sonra taşkın problemi çözülecektir” bilgilerini bana verdiler.  

Kaynarca’da ırmaktan 9metre yükseklikte, ırmaktan 70 metre uzaklıktayım ve taşkın alanında kalıyorum!.Yalı, ırmaktan 4.40metre yüksekliğinde ve taşkın alanında kalmıyor?!!.. Bartın Belediyesi “4.40 metrenin 9 metreden daha büyük olduğunu” ispat ederek, Matematik dalında bir buluş’a imza attılar. Bartın Belediyesi “4 metrenin 9 metreden yüksek olduğu” buluşuyla, matematik dalında Nobel ödülünü mutlaka kazanacaktır!!!....

Anlamadığım bir konu var. Kaynarca’da ırmaktan 9 metre için, Bartın ırmağı ve yan kolları ıslah projesinin bitme şartı isteniyor. Yalı’da, ırmaktan 4 metre yüksekliği için, Bartın ırmağının “ıslah projesi bitme” şartı neden aranmıyor?!...

Azıcık yağan yağmurda, Taş Ev bahçesinden azgın akan Bartın ırmağına bakan Valiler, neredeyse sel suları ayakucuna yaklaşmışken, Belediye Başkanına “Sayın başkan. Taş Ev, ırmak kenarına neden çok yakın yapıldı” sorusunu sormadılar!. Milletvekilleri, TSO Başkanları ve DSİ Müdürleri de sor(a)madılar!!. 4 metrenin, 9 metreden büyük olduğunu şimdi anladım.

Taşkın Sel Sınırı mağduriyeti çözmek benim için çok basitti. Avukat kızım var. İdari mahkemeye gitmedim. 11 yılda, 80 civarında Belediye, DSİ, Valilik ve Bakanlık arasında yazışma yaptım ve olumlu sonuç alamadım. Her olumsuz gelen yazıya cevap yazarken, birçok sel bilgi öğrendim ve Bartın basında paylaştım. “Taşkın Alanı, Faruk Papila’nın sorunu olduğu kadar, tüm Bartın merkezinde yaşayanların sorunu olduğunu” ilk gün öğrendim. İyi yapmışım idari mahkemeye gitmemekle. Kaynarca’daki 9 metre kotta olan taşınmazım, Yalı’daki 4.40 metre kottan daha düşük kotta olduğunu öğrendim. İnşaat izni verilmesini, istemiyorum artık!!.... 

Tehlikeyi çok çabuk unutan Balık hafızamıza, bizzat gördüğüm 1998 yılı büyük selini tekrar hatırlatacağım.
1998 selinde Belediye Başkanı Cemal Akın’ın Kemerköprü’deki mühendislik yazıhanesinde sel suları yaklaşık 2 metre yükselmişti. Eski Belediye Başkanı M. Rıza Yalçınkaya’nın Yalı’daki oturduğu apartmanda sel suları yaklaşık 2 metre yükselmişti. Belediye Başkanlarının “6 metrenin 9 metreden büyük olduğu” buluşu sayesinde, oturdukları alanlar Taşkın Alanı içinde gösterilmemiştir!!.

1998 selinin, bilinen 137 yıllık seller tarihinin en büyük seli olduğunu zannedenler çok yanılırlar
. Yüz yıl önce, Bartın’da çok büyük sel felaketinin yaşanmıştır. Yaşanan en büyük seli araştırıyorum, büyüklere soruyorum ve büyüklerinin anlattıkları sel felaketini dinliyorum. Anlattıkları “Kemerköprü de Emek sinemasına ve Şadırvana kadar sel çıktığı, Yalı’da Hava lokaline ve Öğretmen evi sınırlarına kadar sel çıktığı, Kavaklı da binaların çatılarındaki insanlara sandallarla ulaşıldığı, Çatmaca’da Emniyet Müdürlüğü önünde sandalların dolaştığı”. Elimde belge yok!. Elimdeki tek belge; İstanbul Üniversitesi proje destekleriyle, 5 yıllık çalışmayla yazılmış BARTIN’DA SELLER ve TAŞKINLAR kitabındaki “Mayıs 1919 seli; Bu afette, Kırtepe eteklerine kadar olan sahada taşkın yaşanmıştır. “ yazısı. Benim anladığım kadarıyla, ırmak yatağından yaklaşık 15 metre yükselmiş!!..... (Not: 1998 yılı sel yüksekliği; Orduyeri köprüsü üzerinde yaptığım ölçümlerime göre 11.5 metre yükselmiştir.)

1919 yılında, Boğaz mevkisinde ırmak yatağı 300 metre genişliğindeydi, şuan ırmak yatağı 60 metreye düşmüş ve dev dalgaları meydana getiren Karayel rüzgarlarına açık. 1919 yılında yağan yağış, 2016 yılında aynı şartlarda yağsın; ırmak yatağındaki su, kaç metre yükselir??!!

Bartın’da sel bilgileri ve arşiv bilgileri olanlar, umarım bir gün bilgilerini bizlerle paylaşırlar. 1879, Mayıs 1919 ve Nisan 1925 yıllarında meydana gelen afetlerle ilgili bilgi ve belgeleri olanlar; lütfen, bilgi ve belgelerini Bartın basınında paylaşmalarını rica ediyorum.

Mayıs 1919 yılında yağan yağış bu gün yağsa; Yalı’daki Taş Ev, sel sularından etkilenmeyecektir. Çünkü Taş Evin bulunduğu arazi Taşkın Alanında değildir!.. Yalı’daki Taş Ev; taşkın alanı içinde olmadığından Nuh’un gemisi gibi sel afetinden kurtulacaktır!!... Bartın şehir merkezinde yaşayanlara da “Allah yardımcıları olsun” derim.

Bartın’da yaşanan sel felaketlerinde gerçeklerini saklayan, hayati ve acil sel önlemlerinin alınmasını asla konuşmayan ve 4 metrenin 9 metreden büyük olduğu kafa yapısında olanlar Bartın’ı yönettiği müddetçe; Bartın tarihinin en büyük sel afetini, maalesef yaşayacaktır.