Bartın & Ulus

ULUSAL BAYRAMLAR  ve BEKLENTİLER

Ulus
al ve dini birçok bayramımız var ve her  birinin kutlama şekilleri, adetleri ve çocukluktan beri alışkanlıklarımız var.

Ramazan Bayramı mesela, şeker tadındadır. Çocuklar torbalarını doldurma yarışına girerler,harçlıklarla da ceplerini tabiî ki.

Kurban Bayramı, kurbanımızı keseriz, aile meclisinin toplanması,kurbanlıkların kaçışması ve bayram sonrasındaki yağan yağmurun kanları temizlemesi düşüncesi insanda huşu bırakır.

23 Nisan ULUSal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Meclis açıldı ve bayram tüm çocuklara armağan edildi. Bu bayramda da tüm Dünya çocukları ülkemize davet edilir etkinlikler düzenlenir. He bide seçilmiş bir çocuk 1 günlüğüne başbakanın koltuğuna oturur asma –kesme misyonu devredilir(!)

19 Mayıs Atamız milli mücadeleyi başlatmak için Samsun’a çıktı. Bu anlamlı günde gençlere armağan edilmişti.Gençlerden kule yapılırdı, Cumhuriyet’in bekçileri dimdik ayakta olduğunu, gençlerin zindeliğini etkinliklerle gösterirdi.

30 Ağustos Zaferin adıdır. Büyük Taarruz başarıyla sonuçlandırılmış, düşman topraklardan temizlenmiştir.Bunu anlatan belgeselleri izlemek bile duygunun kabarmasına yetiyor. Borozan ve trampetler çalınır,Türk Kuşları hava akrobasisi yapar.

Gelelim 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına.Ülke yönetimi milli iradaye verilmiştir. Statlar ,sokaklar,evler,okullar yani her yer bayraklarla donatılmalı,coşkuyu hissettiren şiirler okunmalı, konserler verilmeli. Cumhuriyet ya da diğer ULUSal bayramlar için yapılan etkinliklerin hiçbiri eğlenme amaçlı değildir, anmadır, birlik ve beraberliği hissetmek, sahiplenmeği tüm dünyaya göstermektir. O yüzden bu birlik ve beraberliği  Atamızdan kalan en büyük eseri omuz omuza kutlamak istiyordum ama üzülerek söylüyorum 2 senedir doğduğum,yaşamadığım ama en az yaşayanlar kadar sahiplendiğim Ulus ilçemde yerel yönetim hiçbir etkinlik düzenlemedi.

Geçen sene ilçemde uygulanılması düşünülen HES projesi sebebiyle Hoca Köyünde (köyüm) düzenlenen halk toplantısına katıldık. Akşamda Ulusta faaliyet gösteren Ulus ve Köylerine Hizmet Derneğinin düzenlemiş olduğu Fener Alayına katıldık. Benimde başkan yardımcılığını yürüttüğüm Bartın ve Çevresinde Yaşayan Uluslular Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği olarak ay –yıldızlı bayrağımızın birlik ve beraberlik yürüyüşünde eksik olduğunu görerek bayrakları da  bizler dağıttık. Daha sonra Cumhuriyet sevdalısı insanlardan oluşan müzik grubunun konserine katıldık. Bu yılda aynı Cumhuriyet coşkusunun tekrar yaşanacağını hayal ve ümit ediyorken hiçbir etkinliğin olmadığını duyduğumda üzüntü yaşadım ama aynı şeyi Bartın Belediyesi için söyleyemeyeceğim. Katıldığım fener alayı, toplanan kalabalık,hava-i  fişekler, her yerin bayraklarla donatılması gerçekten çok güzeldi. Bu konuda Bartın Belediyesine teşekkür ederim.

Sanırım üzüntümün bu denli olmasının sebebi çocukluğumdan beri görmeye alışkın olduğumuz, hissiyatı adetimizle harmanlayan davul-zurnanın ilçemde Cumhuriyet Bayramı günü çalınmamış, etkinliklerin de yapılmamış olmasındandır. Cumhuriyet ulus içindir, ulus bağımsızlığın simgesi umarım adının sorumluluğunu ve şanını taşıyan ULUSum   ULUSal bayramları daha özverili ve coşkulu yaşar-kutlar.