BARTIN ÇEVRE DÜZENİ PLANI YANLIŞ (MI ?)

BARTIN ÇEVRE DÜZENİ PLANI YANLIŞ (MI) ?
 
T.C. BARTIN VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ, Bartın İlinin “1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planını” Kasım 2013 tarihinde Müdürlüğün giriş katında ve internet sitelerinde askıya çıkardı.

Yazı İle İlgili Galeriye Git

Çevre Düzeni Planını incelediğimde; Bartın ırmağında 3 tane by pas kanalı yapılacağı ve beyaz zemin üzerine kesik çizgilerle işaretlenmiş “ DERE TAŞKIN KORUMA ALANI” dikkatimi çekti.

Yıllar boyu, DSİ ve Bartın Belediyesinin “yalan ve yanlışlarla dolu Taşkın Sel Sınırı Haritası” mağduru olan insan olarak, aynı mağduriyetin Çevre Düzeni Planında devam ettiğini görünce, T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINA itirazen gönderilmek üzere Müdürlüğe, Kayıt Tarihi:18.11.2013 ve Kayıt No:4432 olan itiraz dilekçemi verdim. Dere Taşkın Koruma Alanın itiraz ediyorum ve aradan 1 yıl, 9 ay, 22 gün geçmesine rağmen dilekçeme bir cevap gelmedi.
1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planını beraberce inceleyelim;
 
Bartın ırmağı üzerine 3 tane by pas kanalı yapılacağı belirtilmiş, kanalların toplam uzunluğu yaklaşık 2 kilometreyi bulacak ve Bartın’da “asrın projesi” başlamasının müjdesi olmasına rağmen; Bartın Valisinden, Belediye Başkanından, Milletvekillerinden, TSO Başkanından ve DSİ yetkililerinden, ne bir ses,  ne de bir müjdeli haber çıkmadı. Çok ilginç.
Irmaktaki kıvrımlar yok edilerek sel oluşumunun engellenmesi düşünülüyorsa eğer, Kemer köprüdeki ırmağın en keskin olduğu yerdeki kıvrımı yok etmek için, neden by pas kanalı yapmayı düşünmediler?!.... Bu kıvrım yüzünden; Valilik, Belediye ve Müdürlüğün bulunduğu alanların sel suları altında kaldığı unutulmuş herhalde. Her sel felaketinde Kemerköprü sel tehlikesini görüyor, bu nedenle Valiliğin bulunduğu alanlara “sel basan mevkii” deniliyor, buna rağmen Kemer köprüde by pas kanalı yapılması düşünülmemiş. Çok daha ilginç.  

Umarım, Bartın’da yapılacak “asrın projesi” ve Çevre Düzeni Planının doğruluğu için ilgililerden bir açıklama gelir.
 
Çevre Düzeni Planında “DERE TAŞKIN KORUMA ALANI” söylenecek çok sözler var. Bu planı çizen teknik elemanlar 1998 yılı büyük selinin Bartın merkezinde yaşandığını bilmiyorlar herhalde. Çünkü Dere Taşkın koruma Alanlarına baktığımızda 17 yıl önce yaşanmış 1998 yılı büyük seli, Çevre Düzeni Planına göre hiç yaşanmamış gözüküyor. Tehlikeyi çok çabuk unutan “Balık Hafızası” var mı bizlerde, pardon sadece bende.
 
1998 yılı büyük selini hatırlatalım.
 
1998 selinde; 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planında “Dere Taşkın Koruma Alanı” olarak gözüken yerlerde, sel suları 1metre yükselmişti.
 
Dere Taşkın Koruma Alanı içine alınmayan yerleri hatırlatalım. Yalı mevkisinde sel suları 4metre yükselmişti. Asma mevkisinde 2metre yükselmişti ve o dönemin valisinin konutunda iş makinesi kepçesi içinde kurtarıldığı basında çıkmıştı. Valilik, Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün binalarının bulunduğu alanlarda sel suları 2metre yükselmişti. 2007 yılında valilik binası inşaat halindeyken 2007 yılında çektiğim duvardaki sel izi bir kanıttır. Sel sularının 1metre yükseldiği alanlar Dere Taşkın Koruma Alanı içine alınır da, sel sularının 2 ile 4metre yükseldiği alanlar Dere Taşkın Koruma Alanı içine alınmaz mı?!..

1998 selinde yağış miktarını hatırlatalım. 1998 selinde Bartın su havzasına 2 günde metrekareye 540kg yağış yağdı. Günde ortalama 270kg yağış yağdı. 4 insan hayatını kaybetti, Bartın merkezinin %70’ı sel sularından etkilendi.

Artvin İlinin Hopa İlçesine ise; Meteoroloji kayıtlarına göre 23 Ağustos günü 64kg, 24 Ağustos günü 222kg toplam 2 günde 286kg yağış yağdı
. Günde ortalama 143kg yağış yağdı. 8 insan hayatını kaybetti. 1998 yılında Bartın’da yağan yağış, nerede ise rekor seviyedeydi. Değerli müdürlük yetkilileri ve teknik elemanları 1998 selini yok sayarak “Dere Taşkın Koruma Alanını” yaparken çok büyük yanlışlık yapıyorlar. İlginç, çok ilginç.

Uzmanlar, Küresel ısınmanın etkilerini yıllar önce şöyle açıklamışlardı. “ya aşırı kuraklık olacak, ya da çok aşırı yağışlar olacak ve sel felaketlerine sebep olacaklar.” Yıllar geçti, uzmanların haklı olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar tekrar uyarıyorlar “El Nino bu kez çok fena geliyor!” Bartın etkilenirse eğer; yaşanan sel felaketlerindeki gerçeklerin saklanması nedeniyle, hayati ve acil sel önlemlerinin alınmaması yüzünden, tarihinin en büyük sel felaketini yaşamaya mahkûm ediliyor. 1975 yılının yanlış çizilmesi, 1998 selinin Taşkın Alanının Bartın imar planına revize edilerek işlenmemesi, çok büyük sebep olacaktır. 1998 seli nasıl unutulur?

Değerli müdürlük yetkilileri, “İlahi Adalete” inanır mısınız? İlahi Adaletin gerçekleşeceğine, ben çok inanırım.

Değerli müdürlük yetkilileri, bir gün İlahi Adalet gerçekleştiğinde;
Valiliğin, Belediyenin ve Müdürlüğünüzün bulunduğu alanda sel suları 2metre değil de 1metre yükselse, Dere Taşkın Koruma Alanlarında gösterilen yerlerde sel suları yükselmemiş olacaktır. Sizler o gün ne yapacaksınız? Müdürlüğünüzün bulunduğu alanda kamu ve şahıs binaları, arabaları sel sularından etkilenirken, sizler o gün ne yapacaksınız? Müdürlük binasının etrafında insanlar hayatını kaybettiğini görürken, sizler o gün ne yapacaksınız?.  Bartın Valisinin, 1998 selinde olduğu gibi iş makinesi kepçesi içinde kurtarılırken çekilmiş resimleri ve video görüntüleri, Türkiye ve dünya basınında yayınlanırken, sizler o gün ne yapacaksınız? Belki de o gün; sel sularının içinde ama canlı, ama cansız Karadeniz’e doğru gidiyor olabilirsiniz.

Değerli müdürlük yetkilileri, müdürlüğünüzün bulunduğu binada sel suları 1metre yükseldiğinde, Dere Taşkın Koruma Alanı içine aldığınız yerlerde sel suları yükselmemiş olacaktır. O gün işiniz “Allah’a” mı, kaldı, yoksa “Yargı’ya” mı kaldı? 1998 selini unutmak “görev ihmali”, sel sularının 2metre yükseldiğini bilerek, plana işlemeyerek Müdürlük binasını yaptırmanız “görevi kötüye kullanmak” mı acaba? 

Değerli müdürlük yetkilileri, isterseniz eğer “Çevre Koruma Planımız doğrudur” sözlerini söyleyiniz ve yazıların tamamını tekzip ediniz. Tekzip etme hakkını lütfen kullanınız. Tekzip etme hakkını kullanmak istemiyorsanız eğer, lütfen 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı hakkında Bartın basınına bilgi veriniz. Bartın basını sayesinde, Bartın halkı da bilgilensin.  

Bartın selleri, Bartın’ın kaderi olmasın artık!

M.Faruk PAPİLA
ATİ. Müessesesi
Makine Mühendisi. Amasra/BARTIN
farukpapila@gmail.com