BARTIN BİLGİYE TOK

Abone Ol
BARTIN İLİ  İŞ GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ BİLGİYE TOKUM DEDİ
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; “İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi-İSGİP” adı altında plot bölge olarak seçilen 35 ildeki metal, maden ve inşaat sektörlerinde görev alan 3150 İSG profesyoneline (iş güvenliği uzmanları ile işveren veya vekillerine), İSGİP`in çıktıları doğrultusunda 3 günlük eğitim planlamıştır.

Bartın ile için 1-3 Eylül tarihi olarak planlanan eğitim TALEP YETERSİZLİĞİ nedeniyle iptal edilmiştir. Dikkatinizi çekerim Pilot bölge olarak seçilen 35 ilden sadece Bartın’da bu eğitime ihtiyaç duyan 30 profesyonel olmadığı için program iptal edilmiştir.

Bartın’dan programa kayıt yaptıran Rasat OSGB İş güvenliği Uzmanları eğitimin iptali nedeniyle 26-28 Ağustos tarihlerinde Zonguldak Dedeman Otelde düzenlenen eğitime dahil edilmişlerdir.
Bartın ilindeki sektör firmaları resmen bakanlığın kendilerine sunduğu bir fırsatı ve avantajı ihtiyacımız yok diyerek reddetmiştir.

Bu da Bakanlık nezdinde ilimizde İş Sağlığı Güvenliğinin önemini kavrama konusunda kırık not olarak karnemize yansımıştır.
 
Söz konusu eğitim Bakanlığın sitesinde aşağıdaki şekilde duyurulduğu gibi ayrıca İSG Profesyonellerinin izlediği İSG Katip üzerinden de duyurulmuştur.
 
“Kalkınma Bakanlığı tarafından kabul edilerek yatırım programına alınan “İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında; 2014 yılında; aşağıda belirtilen 35 ildeki metal, maden ve inşaat sektörlerinde görev alan 3150 İSG profesyoneline (iş güvenliği uzmanları ile işveren veya vekillerine), İSGİP`in çıktıları doğrultusunda 3 günlük eğitimler düzenlenecektir.

Bu eğitimlerde sektöre özgü Mevzuat, İSG-YS, Risk Değerlendirmesi, İSG Performans Gözleme, Kazaların Araştırması ve Raporlanması vb. konular ele alınacaktır.

Eğitimlere katılım her bir sektörde her bir il için 30 kişi ile sınırlandırılmış olup her bir işyerinden ise en fazla 3 kişi katılabilecektir.

Eğitimler ücretsiz olup, eğitim sonunda katılım sağlayanlara sertifika verilecektir. 3 gün boyunca katılımcılara öğle yemekleri ve çay/kahve aralarındaki ikramları proje kapsamında ücretsiz sağlanacaktır. Eğitimlerde katılımcılara sektöre özgü rehberler, eğitim notları, USB bellek, orgaziner ajanda vb. oluşan eğitim materyalleri dağıtılacaktır.” (http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/isggm.portal?page=haber&id=isgip)
 
Hayatın her safhasında sürekli öğrenme çok önemlidir. Fakat söz konusu insan hayatı, insan sağlığı ve güvenliği olduğunda bu konuda sorumluluk üstlenen İSG Profesyonellerinin bilgiye çok daha ilgili davranmaları beklenmektedir. Sağlık ve güvenlikle ilgili olası riskleri öngörmek ve önleyici tedbirler üretebilmek sabah çık-akşam dön, gözetim yaptın mı-yaptım tarzında klasik iş anlayışıyla başarılabilecek düzeyde basit bir iş değildir. İlgi gerektirir. Özveri gerektirir. İyi bir iletişimle başkalarının bilgilerine ulaşmayı gerektirir. Tedbiri kabullendirmek için iyi bir ikna kabiliyeti gerektirir.
 
Fazla çalışma yapmadığını varsayarsak bir iş güvenliği uzmanı ayda 180 saat çalışma ile Tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde çalışan 1.350 işçinin veya , Çok Tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde çalışan 900 işçinin İŞ GÜVENLİĞİ sorumluluğuna ortak olmaktadır.
 
Bu vesileyle şapkamızı önümüze koyup bir daha düşünmeli ve sorumluluğumuzun değerini seviyesini ÖNCE BİZ iyi bilmeliyiz.
 
Kazasız, cezasız bereketli işler dileklerimle.