Sevgili dostlar can gezikolikler hepinize kucak dolusu selamlar. Yazılarımızı facebook ve Instagram üzerinden MURAT AK SEYAHAT YAZARI sayfamıza beğeni yaparak da takip edebilirsiniz.
Ülkemizin en güzel ve en çok ziyaret edilen mağaralarından biri. Doğal güzelliği dillere destan. Oksijen dolu tertemiz havası ve büyüleyici güzellikteki oluşumları göz dolduruyor. Sarkıt ve dikitlere ışık tutulduğunda tıpkı bal rengini andıran kayaç yapısı nedeniyle Ballıca ismini alan mağara, Tokat ili Pazar ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. Her geçen yıl ününü çok daha geniş kesimlere duyuran Ballıca mağarası siz doğa tutkunlarını bekliyor.
HAYRAN KALACAK ŞAŞKINLIĞINIZI GİZLEYEMEYECEKSİNİZ
4 MİLYON YILLIK BİR MAĞARA
Ballıca mağarasının oluşumunun 4 milyon yıl öncesine dayandığı belirtiliyor. Yaklaşık 700 metre uzunluğunda olan mağaranın yüksekliği yer yer 90 – 100 metre arasında değişebiliyor.
DÜNYANIN EN BÜYÜK MAĞARALARINDAN BİRİ
Muhteşem bir doğal güzelliği bünyesinde barındıran Ballıca mağarası aynı zamanda dünyanın en büyük mağaraları arasında gösteriliyor. 5 kat ve 8 salondan oluşan Ballıca mağarasında oluşum ve büyüme halen devam etmektedir.
MAĞARA İÇİNDEKİ TEMİZ VE RAHATLATICI HAVANIN KEYFİNİ SÜRÜN
YAZ KIŞ SICAKLIK 17 -19 C ARASINDA NEM % 55 A AŞIYOR
Ballıca mağarasının sıcaklığı yaz kış pek fark etmiyor. Nem oranı ise genellikle % 55 oranını aşıyor. Mağarada oksijen oranı dışarıya göre daha yüksek bir oranda seyrediyor.
MAĞARANIN SALONLARI TAM BİR ŞAHESER
Ballıca mağarası içerisinde hemen giriş kısmında sizi ilk olarak Havuzlu salon karşılamakta. Nem oranının diğer salonlara oranla daha düşük olduğu havuzlu salonda muhteşem güzellikte sarkıt ve dikitler bulunmakta. Antik dönemlerde aynı zamanda yerleşim yeri olarak kullanıldığı düşünülen bu bölümde taşların üzerinde pup pul gözüken yapılar dikkat çekmekte.
SALONLAR ARASINDA İHTİŞAMLI BİR GÖRSEL ŞÖLEN
Ballıca mağarasında her biri, birbirinden güzel ve ihtişamlı salonlar bulunmakta. Büyük damlataş salonu, yeni salon, mantarlı salon bunlardan birkaçı.
GİZEMLİ EV SAHİPLERİ YARASALAR
Mağaranın çeşitli yerlerinde mağaranın ev sahibi konumunda bulunan yarasa grupları bulunmakta. Mağara ışıklarının açık olduğu dönemde yuvalarından ayrılmayan yarasalar ışıkların kapatılması ile birlikte mağara içerisinde görülebilmekteler.
Ballıca mağarasının turizme açılmadan önceki adı İn deresi mağarası olarak biliniyor. Turizme açıldıktan sonra mağaranın ismi, sarkıt ve dikitlere ışık tutulması durumunda bal rengine benzeyen yansımaların oluşması nedeniyle Ballıca olarak değiştirilmiş.
MAĞARA DIŞINDAKİ KAFE DAMAK TADINIZA HİTAP EDİYOR
Harikulade güzellikteki Ballıca mağarasını keşfettikten sonra aracınıza dönmeden önce soluklanıp bir şeyler atıştırmak isterseniz mağaranın hemen girişinde bulunan kafe son dereec uygun. Burada Tokat’ın enfes lezzeti Tokat kebabının tadına bakabilir, yöresel yoğurttan yapılmış köy ayranının doyumsuz tadına bakabilirsiniz.
Ballıca mağarasının yanı başındaki köy, 1877-1878 Osmanlı Rus savaşı (93 harbi) sona erdikten sonra Dağıstan göçmenleri tarafından iskan edilmiş. Böylelikle Dağıstan muhaciri avar köyü özelliği taşıyan köyün eki ismi Abayıl olarak biliniyor.
YOLUN BİR KISMI STABİLİZE
1085 metre rakımda bulunan Ballıca mağarası, Tokat il merkezine 35 km. Pazar ilçe merkezine ise 8 km. uzaklıkta bulunuyor. Aracınızla ulaşım Tokat il merkezinden yaklaşık 1 saat kadar sürmekte.
Evet sevgili dostlar, can gezikolikler bu haftaki rotamızın da sonuna geldik. Haftaya inşallah başka bir rotada buluşmak dileğiyle, özgürlüğünüzü alın ve enfes güzellikteki sarkıt ve dikitleriyle, oksijen deposu havasıyla misafirlerini bekleyen Ballıca mağarasına doğru yelken açın, hep seyahatte kalın.
Yazılarımıza katkı ve desteklerini esirgemeyen Bartın merkez de faaliyet gösteren Başaranlar Soğutma'dan Erol KURT ve Sefai UZUN beyefendilere çok teşekkür ederim.
Facebook & Instagram: Murat AK seyahat yazarı