AMATÖR TELSİZCİ OLMAK İSTER MİSİNİZ?
Tanım olarak; ''Amatör Telsizcilik hiçbir ticari ve siyasi yayın amacı olmadan, sadece bireysel yapılarak çaba sonucu, ulusal ve uluslararası radyo haberleşmesini ve bu konularla ilgili tüm araştırmaları kapsamı içine alan bir hobidir. Bu hususta kişinin kendisini geliştirmeye, bilgilendirmeye, yetiştirmeye ve uğraş vermeye yönelik; ülkesindeki ve dünyadaki diğer amatör telsizcilerle haberleşme yaparak, telsiz haberleşme teknolojisi alanında teknik bilgi alışverişinde bulunarak ve ülkesinin adını tüm dünyaya duyuracak şekilde, ulusal ve uluslar arası yönetmenliklere bağlı kalmak şartıyla kişinin gösterdiği faaliyetlerin tümüne birden RADYO AMATÖRLÜĞÜ veya AMATÖR TELSİZCİLİK denir.
Diğer bir deyişle; " Hiç bir maddi ve siyasi çıkar gözetmeksizin ve milli güvenlik gereklerine mutlaka bağlı kalmak şartıyla sadece kişisel istek ve çaba ile radyo tekniği alanında kendisini yetiştirmek amacıyla çalışan gerçek kişiler" 7 Nisan 1983 gün ve 2813 sayılı Telsiz Kanunu Madde 12) radyo amatörü olarak tanımlanmıştır.
Tabiri caizse işin Türkçesi olarak; amatör telsizcilik normal zamanlarda telsiz ve onun aksamlarını,haberleşmeyi seven bireyler için çok deneyimsel ve yarayışlı bir alandır.
Normal olmayan zamanlarda yani doğal afet zamanında veya Allah korusun bir darbe girişimi yahut siber saldırı olduğunda iletişim hatları koptugunda/kısıtlandığında Amatör Telsizciler devletin gerekli organlarının izniyle devreye girer.
Kimilerine göre ''gereksiz'' görülse de aslında hayat kurtaran bir hobidir Amatör Telsizcilik.
BELGESİZ TELSİZ KULLANMAK SUÇTUR VE YASAKTIR!
Lisans isteyen telsizlerle frekanslarda görüşme yapmak yasaktır.Ayrıca suç teşkil etmektedir.Bu frekanslarda lisans isteyen telsizlerle diğer istasyonlarla görüşme yapabilmek için ''Amatör Telsizcilik Belgesi'' ve bir çağrı işaretinizin olması gerekir.
KIMLER BAŞVURABİLİR?
Amatör telsizcilik sınavı için başvuruda bulunacakların 12 yaşından büyük ve temyiz kudretine sahip olması zorunludur. Reşit olmayanların Veli/Vasi izni olması gerekmektedir.
AMATÖR TELSİZCİLİK BELGESİ NASIL ALABİLİRİM?
Her yıl ''Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'' 2 kez sınav düzenlemektedir.Sınavlar ''Mayıs ve Kasım'' aylarında belirli bölge ve şehirlerde icra edilmektedir.
Sınav soruları 50 adetten çoktan seçmeli şekilde oluşur.Yanlış doğruyu götürmez.Bildiğiniz ehliyet sınavı gibi kolay bir sınavdır çünkü sorular öncesinde Kıyı Emniyet tarafından yayınlanır.
Amatör Telsizcilik Sınavının yer ve zamanı sınav tarihinden en az 30 gün önce KEGM’nün internet sayfasından duyurulmaktadır. Sınav çoktan seçmeli elli sorudan oluşur ve tek oturumda yapılır.
Engelli adaylar için sınav komisyonu gerekli önlemleri alır. Kopya çektiği tespit edilen adayların sınavı geçersiz sayılır ve bir sonraki sınav başvurusu kabul edilmez. Haberleşme, elektrik, elektronik ve fizik dallarından birinde en az lisans düzeyinde yüksek öğrenim görmüş olan adaylar, teknik konulardan sınava tabi tutulmazlar.
AMATÖR TELSİZCİ BELGESİ NASIL OLUR?
Amatör Telsizciler belge sınıfına göre A, B ve C sınıfı olarak üçe ayrılır.
A sınıfı belgesi: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-4 Amatör Telsiz istasyonları’nın Tablo-1’inde belirtilen tüm frekans bantlarında, belirlenen güç sınırlarında, izin verilen emisyonları kullanabilme olanağı sağlar,
B sınıfı belgesi: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-4 Amatör Telsiz istasyonları’nın Tablo-1’inde B sınıfı için belirtilen frekans bantların, belirlenen güç sınırlarında, izin verilen emisyonları kullanabilme olanağı sağlar.
C sınıfı belgesi: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-4 Amatör Telsiz İstasyonları’nın Tablo-1’inde B sınıfı için belirlenen Spektrumun bir bölümüne düşük güç seviyelerinde kısıtlı erişimi sağlar Sınavda A ve B sınıfı için oluşturulan sorulardan en az 75 puan alanlar A sınıfı, 60-74 arası puan alanlar B sınıfı; C sınıfı için oluşturulan sorulardan en az 60 puan alan adaylar C sınıfı amatör telsizcilik belgesi almaya hak kazanırlar.
Amatör telsizcilik sınavında başarılı olan ve sınavdan sonra en geç bir yıl içerisinde;
1) T.C. kimlik numarası, sabıka kaydının olmadığı beyanını içeren yazılı başvuru,
2) Son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf,
3) Amatör telsizcilik belgesi ücretinin ödendiğine dair belgenin aslı veya fotokopisi,
4) 18 yaşından küçük olanlarda veli ya da vasi oluru, İle başvuruda bulunanlara amatör telsizcilik belgesi verilir. Eksik belgelerle yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz.
SINAV VE BELGE ÜCRETİ NE KADARDIR?
2017 Yılı için; sınav ücreti 40 TL ; Belge ücreti 50 TL olarak kaydedilmiştir.
ÇAĞRI İŞARETİ VE BELGE SAHİBİ OLAN NE YAPABİLİR?
Kendilerine ayrılan frekanslarda diğer operatörlerle görüşme ve dinleme yapabilir.
ÇAĞRI İŞARETİ NEDİR?
Amatör Telsizciye ayrılmış olan işarettir.
Örneğin; benim çağrı işaretim TB2FSH (Tango Bravo İki Foxtrot Sierra Hotel) dir.
Okunuşu uluslararası alfabeye göredir.Zamanla alışıyorsunuz zaten.
Burada;
T: (Tango) Türkiye'yi;
B: (Bravo) Belge sınıfını;
2: Bölge numarasını;
FSH (Foxtrot Sierra Hotel) ise size verilen işareti belirtir.
SINAVLAR HANGİ İLDE OLMAKTADIR
Bartın için ANKARA ve KARABÜK'te taleplere ve sayıya göre sınav merkezi açılmaktadır.
Daha detaylı konular hakkında size diğer köşe yazılarımda bilgi vereceğim.
Sınava girmek isteyen yeni amatörcü arkadaşlara yardımcı olacağım.
Lütfen bana iletişim adreslerimizden ulaşsınlar.
Buradan tüm yeni ve eski Amatör Telsizci arkadaşların ve takipçilerimin geçmiş bayramını kutlarım.73!
EMRAH SAĞIM
(POMEMRAH)
(TB2FSH)
Whatsapp: 0538 412 9038
Eposta: pomemrah1671@gmail.com