AH ALMAKTAN KORKMAZ MISINIZ?

Abone Ol


22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile kurulan Bartın Üniversitesinde; 7 fakülte, 1 Yüksekokul, 2 Meslek Yüksekokulu ve 3 Enstitü bulunduğunu söyleyen Vali Çınar 2013-2014 Öğretim döneminde 410’u akademik ve 235’i idari olmak üzere toplam 645 personelin görev yaptığını ve üniversitedeki öğrenci sayısının 9 bin 33 olduğunu söyledi.

Barınma konusunda da rakamsal bilgiler veren Vali Çınar, mevcut kampüs alanı içerisinde Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı 514’ü kız, 416’sı erkek Toplam 930 öğrenci kapasiteli 1 yurt bulunduğunu ve yurdun %100 kapasite ile hizmet verdiğini söyledi. Ayrıca 857 kapasiteli 8 adet özel yurtta; 375’i kız, 482’si erkek öğrenci olmak üzere toplam 850 öğrenciye barınma hizmeti verildiğini ve 1.169 yatak kapasiteli 28 pansiyon ile öğrencilerin konaklama sorunlarının giderilmeye çalışıldığını ifade ederek yeni yurt inşa edilmesi konusunda çalışmalarında olduğunu kaydetti.

Bartın Üniversitesi kuruluşundan bugüne kadar Bartın için ekonomik bir dinamodan çok daha fazlasını içeren bir görev üstlendi. Bartın’a sadece öğrenci sayısı ile ekonomik katkı sağlamakla kalmayan Bartın Üniversitesi kültürel ve akademik çalışmalara da imza atıyor. Bunlarla da yetinmeyerek sosyal projelere zaman ayırıyor. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri tarafından organize edilen ve Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ile Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş tarafından da desteklenen Okumak Gelecektir kampanyası ile 5 Bin kitap toplanarak Gözpınarı İlkokulu’na teslim edildi. Yine Bartın Üniversitesi Meslek Yüksekokulu (MYO) Halkla İlişkiler ve Tanıtım ile Grafik Tasarım Programı öğrencileri kendi aralarında topladıkları paralar ile kitap ve kırtasiye malzemeleri temin ederek Ulus Ağaköy İlkokulu öğrencilerine hediye ettiler. Bu projeler ve kampanyalar devam edecektir de. Özetle ifade etmek istediğim şey Bartın Üniversitesi Bartın’la bir bütün olmaya başladı. Ancak hala Bartın Üniversitesi’ni sadece ekonomik bir kazanç kapısı olarak görmeye devam eden zihniyeti göz ardı etmek mümkün değil. Asıl mesajımda o zihniyete. Üstelik onların isteyeceği dilde.

Şimdi 4 işlem ile basit bir matematik hesabı yaparsak 9 Bin 33 öğrenciden 2 Bin 956’sının devlet ve özel yurtlar ile pansiyonlarda kaldığı bilgisi elimizde. 9 Bin 33 öğrencinin 992’si ise Bartınlı. Yani 992 öğrenci kendi evinde kalabilmekte diye düşünebiliriz ki Ulus, Kurucaşile ve Kumluca gibi bölgelerden gelip Bartın’da evde ya da yurtlarda kalanlarda var. Ancak en iyi ihtimalle düşünüp 992 öğrenciyi hesabımızın dışına bırakalım. Yurt ve pansiyonlarda kalan 2 Bin 956 öğrenci ile Bartınlı 992 öğrenciyi toplam 9 Bin 33 olan öğrenci sayısından çıkardığımızda çıkan sonuç 5 Bin 85. Yani Bartın Üniversitesi öğrencisi olup Bartınlı olmayan ve yurt gibi pansiyon gibi barınma imkanlarından faydalanamayan öğrenci sayısı tam 5 Bin 85. Bu öğrencilerin bir kısmı tek, bir kısmı iki ya da 3 ve 4 kişilik gruplar halinde evler tutuyorlar. Tuttukları evlere minimum 400 ile 1000 lira arasında kira ödüyorlar. 5085 öğrencinin ortalama olarak üçer kişilik gruplar halinde ev tuttuklarını hesaplarsak Bartın’da 1695 ev öğrencilere kiralanmış durumda. Gelecek senelerde artan öğrenci sayısı sonrası için öğrencilerin kiralayabilecekleri evler dışında yurtlar ya da pansiyonlar yeterli mi? Değil. Yetecek mi? Yetmeyecek. Neden? Çünkü bugün 9 Bin 33 olan öğrenci sayısı önümüzdeki sene 10 Bin’i aşacak ve bu sayı birkaç sene içinde 15 Bin’e ulaşacak. Bu rakamlar ışığında alenen belli olan şey şu; Bartın’da barınma ihtiyacının karşılanması için acil yatırım yapılmasına ihtiyaç var.

Bartın Üniversitesi 2013-2014 Akademik Açılış Yılı töreninde Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan “Paradan Anlayan Yol Almaya Baksın” diyerek yatırımcıları bu şehirdeki barınma sorununu çözmeye davet etti. Öğrenci sayısının her yıl artacağına dikkat çeken Rektör Kaplan’ın çağrısına henüz tam manasıyla cevap gelmiş değil. Nerede bu Bartın’ın zenginleri? Kira gelirlerini toplamakla mı meşguller? Para satmakla mı meşguller? Hakikaten neredeler? Bankalardaki hesapları açıklansa Bartın’a bir Bartın daha katabilecek zenginliğe sahip insanlar olduğunu hepimiz görürüz ancak Bartın’a ivme kazandıracak insanlar bulmak zor. Bartın’da bugün neredeyse sokaklarda her beş kişiden biri öğrenci iken kazanç kapılarını aralamak ve hayırlı bir iş yapmak isteyenlere sözüm şu ki haydi harekete geçin. Bartın’a hayırlı bir yatırım kazandırın ve kazanın. Çok değil birkaç yıl sonra bu şehirde öğrenci sayısı 10 Bin değil 15 Bin civarlarında olacak.

İşte o gün barınma sorununu çözemedikleri için bu şehirde okumaktan vazgeçip geldikleri gibi dönecek olanların ve bu kaybı yaşayan Bartınlıların ahını almayın.