2011 Ramazanında Dünya hali


 
İslam Coğrafyasında şiddet durmuyor

2011 yıllına Müslümanların yoğun yaşadığı topraklara bakıldığında şiddet, terör ve savaş bitmiyor. Arap baharının yaşandığı Libya, Mısır, Suriye, Bahreyn, Yemen başta olmak üzere birçok ülkede Müslümanlar öldürülüyor. Bazen bu yabancı bir ülkenin silahlarından olurken, bazen de Müslüman iktidar sahipleri kendi halkına şiddet uyguluyor. Filistin halkının yıllardır süren acısı halen devam ediyor.Gazze’de Ramazan ayına binlerce Müslüman ambargo altında girdi.Irak’ta 30 yılı aşan işgal, savaş ve şiddet hala devam ediyor.Afganistan topraklarında Müslümanlar ilk sahura işgal ve savaş altında girdiler.Halkının önemli bir kısmı Müslüman olan Somali’de oruç ayına açlık ve iç savaşla girildi.Somali’de 1,25 milyon çocuk açlık içinde yaşıyor. Son 60 yılın en büyük kuraklığının pençesinde kıvranan Somali, mübarek Ramazan ayına susuzluk ve açlıkla mücadele ederek girdi. Filipinlerde Moro Müslümanlarının yaşadığı bölgelerde çatışmalar devam ediyor. Rusya Federasyonu ya da eski SSCB coğrafyasından ayrılan ülkelerde yaşayan birçok Müslüman inançlarından dolayı baskı altında. Krizin içinde yaşayan Yunanistan uluslar arası anlaşmalarla hakları koruma altında olan Batı Trakya Türklerine hala birçok baskıyı kaldırmış değil. KKTC’de yaşayan Türkler eğer Müslüman değil Hıristiyan bir toplum olsalardı AB aynı uygulamaları yaparmıydı? Çeçenistan’da hala yer yer Rus-Çeçen çatışması devam ediyor. Ülkede her iki çocuktan biri yıllarca yaşanan savaşta ailesinden birini kaybetmiş durumda.

Ramazan ayı mazlumlara umut oldu

Tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen Ramazan ayı mazlumlara unut oldu. İçinde rahmet ve bereket barındıran bu kutsal ayda yardım kuruluşları dünyanın dört bir yanındaki yardıma muhtaç Müslümanlara yardım elini uzatıyor. Dünyanın dört bir yanında mazlum halklara yardımlar devam ediyor. Ramazan ayı nedeniyle insanlar daha hassas olmaya başladılar.Elbette bu yardımlar yeterli olmuyor.Zengin ülkeler ne yazık ki açlık çeken coğrafyalara yeteri kadar duyarlı değil.AFRİKA’ya gönderilen ilaç yardımlarında ilaç kutularının  üstünde TOK KARNA ALINIR ibaresi yazılı.

Bartın duyarlı olmalı

İlimizde her Ramazan olduğu gibi Belediye aş evi yoksul vatandaşlarımıza yardımlarına başladı.Son yıllarda yanlış bir uygulama ne yazık ki ilimizde yaşanıyor.Toplu olarak düzenlenen iftar programları Oruç ayının manevi ikliminden çok uzak bir şekilde yaşanıyor.İftarın oruç tutan yoksul kimselere verilmesi esastır.Elbette ailemizle, eşle, dostla da iftarlar yapacağız.Ama Ramazan programlarını bir gösterişe dönüştüremeyeceğiz.Eğer biz bir iftar veriyorsak bu mutlaka manevi anlamına uygun bir şekilde olmalıdır.İftar programlarına katılan önemli kişi sayısı ve kalabalık değil Ramazan ayının gerçek anlamı önemlidir.Hayırlı Ramazanlar

GÜNGÖR YAVUZASLAN