2 Şubat 2016 BARTIN’DA SEL TEHLİKESİ

Abone Ol
2 Şubat 2016 BARTIN’DA SEL TEHLİKESİ
 
2 Şubat 2016 tarihinde, Bartın sel tehlikesi yaşadı. Yaklaşık 8 saatte metrekareye 115 kg yağış düşmesi sonucunda Bartın ırmağı yükselerek Yalı ve Kemerköprü’de bazı işyerlerini sel suları altında bıraktı.

Bartın yaşanan sel tehlikesini çok ucuz atlatmasının tek nedeni Kıble Lodos rüzgârının, aşırı yağmur bulutlarını Doğu Karadeniz’e doğru yönlendirmesidir. Meteoroloji sayfasının radar görüntülerinde belgeledim. Saat: 17:00 deki görüntülerinde Bartın açıklarında aşırı yüklü yağmur bulutları gözüküyor. Saat: 18:45 de bulutların bir kısmının Bartın’ı etkilediği, bir kısmının Doğu Karadeniz’e kaydığı anlaşılıyor.  Kıble Lodos etkisini sürdürerek, yerini Karayel rüzgârına bırakmadı. Bartın ucuz kurtulduysa eğer, Kıble Lodos rüzgârının sayesindedir.

Bartın ırmağı yükselirken belediye hoparlörlerinden “özellikle ırmak kenarında oturan vatandaşların taşkınlara karşı tedbirli olunması istendi” anonsları yapıldı. Yetkililere sormak isterim.

Vatandaşlar aşırı akan ve yükselen ırmak karşısında “çatıya çıkarak, taşkının durması için dua etmekten başka” nasıl bir tedbir alabilirler.

Yetkililer taşkın tedbirlerini almışlar mı desek
, taşkın tedbirleri alınmış olsaydı eğer 8 Ocak 2016 ve 2 Şubat 2016 günlerinde, bu anonsların yapılmasına herhalde gerek kalmazdı. 

Bartın Belediyesinin, taşkın tedbirini aldığını çok güzel biliyorum.  Bartın imar planında “Taşkın Alanı” işlenirken, ırmaktan 6 ile 8metre yüksekliğindeki Yalı, Kemerköprü, Asma, Valilik ve Belediye binaların bulunduğu alanları “taşkın alanı” içine almayarak, birinci taşkın tedbirin aldılar!. Irmaktan 9metre yüksekliğindeki Gölbucak ve Kaynarca mevkilerini “taşkın alanı” içine alarak, ikinci taşkın tedbirin aldılar!!.

Bartın Belediyesi almış olduğu bu güzel taşkın tedbiri sayesinde, 6 metrenin 9 metreden daha yüksek olduğunu öğrenmiş olduk!

Taşkın günü, ırmaktaki suların Yalı’daki yola çıkmaya birkaç karış vardı. Kaynarca’daki taşınmazıma ırmak sularının çıkmasına yaklaşık 3metre vardı. Kaynarca’da sel suları yükselirken, Yalı’da sel suları yükselmeyecekti? 6 metrenin 9 metreden yüksek olduğunu sırrını bir türlü çözemedim.

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın imzalı 06. 01. 2016 tarihinde gelen yazıda, taşınmazımın “taşkın alanında” kaldığı belirtilmiş. Bu demek oluyor ki, 6 metre 9 metredir yüksektir. Netice: Irmaktan 9metre yüksekliğindeki taşınmazım, ırmaktan 6 metre yüksekliğindeki Yalı’dan daha düşük kotta olduğudur. 

Bartın Valileri, Milletvekilleri, TSO Başkanları ve DSİ Müdürleri yıllardır 6 metrenin 9 metreden yüksek olduğu uygulamasına ses çıkartmadıklarına göre, 6 metrenin 9 metreden büyüktür herhalde.

6 metrenin 9 metreden büyük olduğunu yıllardır söyleyen kafa yapılarından, taşınmazım için inşaat izni verilmesini istemiyorum artık!.

Bartın ırmağının azıcık yağmurlarda yükselme sebepleri araştırılmıyor,  hayati ve acil sel önlemleri alınması asla konuşulmuyor
.

Yıllardır 6 metrenin 9 metreden büyük olduğunu kafa yapısında olanlar, Bartın’ı yönettiği müddetçe; Bartın sayısız taşkın tehlikesi görecek, Bartın tarihinin en büyük selini maalesef yaşayacaktır.